Akut Insikt

fredag, februari 10, 2006

Insider igen.

Har blivit lite av en tradition att kommentera torsdagens Insider. Så även idag.

Robert Ashberg kan ibland vara som en Sverker Olofsson med köttyxa. Programmet är skoningslöst framställt och jag utgår från att det är kraftigt vinklat varför det inte alltid är lätt att se verkligheten bakom det hela.

I alla fall. För er som inte såg programmet kommer en kortkort snabbgenomgång. De granskade Nina Yderberg, läkare och barnpsykolog, som bedriver den enda "Mor-Barn" mottagningen i Sverige. Det är alltså en mottagning för bara mamman och barnet. Vid inte mindre än 15 tillfällen har hon skrivit intyg om att barnet blivit utsatta för sexuella övergrepp, och som grädde på moset hade hon även agerat både åklagare och domare och pekat ut vem/vilka som utsatt barnet för dessa övergrepp (som regel pappan). Det finurliga i kråksången är att de här mammorna har haft för avsikt att få ensam vårdnad om barnen. Hur kunde hon komma fram till dessa diagnoser då? Jo genom att träffa barnen under 1-2 tillfällen. Noll kontakter med pappan, noll kontakter med någon annan släkting what so ever.

Samtliga 15 pappor som av Nina blivit anklagade har blivit frikända av rättsväsendet och är således oskyldiga. Men... och det finns ett stort men... i påföljande vårdnadstvist har mammorna fått ensam vårdnad om barnen. Varför kan man fråga sig. Jo, precis som jag skriv i mitt Linda Skugge-inlägg för ett par dar sedan, därför att blotta misstanken får folk att skita på sig av rädsla. Allt annat är oviktigt. Skit samma om barnet aldrig får träffa sin pappa mer, skit samma om han är oskyldig. Tänk om. Skall jag vara den som godkänner en kontakt och det visar sig sen att tänk om var verklighet.

Varför har ingen granskat hennes verksamhet kan man fråga sig. Ingen rök utan eld heter det. Rök verkar ju inte vara bristvaran i den här historien. Faktum är att hon blivit anmäld många gånger men eftersom anmälan inte kommit från någon av hennes patienter skrev de av rutinmässigt. Felaktig anmälan.

Jag blir otroligt bestört över att vårt "civiliserade" samhälle ter sig så rättslöst. I princip skulle jag kunna utbilda mig till läkare och sätta igång och pajja folks liv. Läkaren är alltid oantastlig. (Om du inte är pensionerad läkare och sitter och säljer knark på macdonalds i slussen förstås.)

*Undar om Nina Yderberg är med i FI förresten, skulle inte chocka mig precis*

Okej. Som alltid behöver man vända på perspektiven. Låt oss leka med tanken att det könsmässigt varit omvänt. Dvs Pappan går till manlig "Far-Barn" psykolog som påstår att mamman antastat barnet och vill ha ensam vårdnad. Den här läkaren/psykologen har dessutom satt i system att göra jusst detta. Tror ni den mediala bevakningen, vårdnadstvisterna och den politiska debatten hade sett likadan ut?

Inte en chans i helvetet.