Akut Insikt

fredag, februari 10, 2006

Alltså egentligen tycker jag att alla borde tillämpa en mer medveten bedömning av risker. Det jag tänker på är det kanske alla gör mer eller mindre omedvetet.

För att maximera sitt leverne här på planeten jorden borde alla möjliga alternativ värdeberäknas. Exempel: Du kan välja mellan att råna en bank eller att inte råna en bank. Det alla borde göra konstant är att överväga sina beslut för att komma fram till vad som är mest värt för just dom. Jag menar... låt säga att du räknar med ett visst byte från rånet och en viss risk att åka fast samt en förväntad eventuell strafftid. Detta skall då vägas mot alternativet att inte råna en bank, och det mest fördelaktiga alternativet skall väljas.

Vad är det som är bra med detta då? Jo, främst två saker. Dels skulle vi rimligtvis få färre ångerfulla fångar. Vad jag menar är att går man in i något fullt medveten om riskerna och gör ett aktivt val kan man knappast ångra att man gjorde som man gjorde. Möjligen kan man vara sur för att man åkte fast.

Och dels för att vi sannolikt skulle få straff som överstiger det eventuella värde som finns i brottet. Alltså... om många skulle börja begå en massa brott bara för att det är mer värt än att inte begå brottet måste samhället rimligtvis justera straffen så att det inte längre lönar sig att begå brott. Kanske skulle man till och med kunna ha en straffskala som är anpassad efter individen, dvs att men utmäter ett straff som är lika kännbart oavsett vem som utför det.

Varför har vi straff då kan man fråga sig. Det som brukar sägas är två huvudsakliga motiv, brottsprevention och för att skydda samhället från den farliga brottslingen. Preventivt så till vida att straffet skall avskräcka en potentiell brottsling från att bli brottsling.

Så vad har vi för variabler då... jo... vi har risken att åka fast, värdet av brottet och värdet av att låta bli att begå brottet. För att få bort brottsligheten kan vi alltså spela med dessa variabler: Öka risken att åka fast (bättre poliser), minska värdet av brotten (ex skippa kontanter eller annat) eller förbättra människornas liv såpass att de inte vill riskera att försämra det.

För att nå detta kan vi allihopa börja värdera brotten och systematiskt utföra de brott som hamnar på pluskontot och därmed tvinga fram en förändring av ovanstående variabler.