Akut Insikt

fredag, mars 23, 2007

Jubileum!

Postning nr. 500 på Akut Insikt. Bara så du vet.

En ständigt återkommande debatt gäller huruvida man skall förflytta mobbaren eller den mobbade från skolan när det förekommit omfattande mobbning. Historiskt sett är det det mobbade som fått byta skola. Men det kanske blir ändring på det.

Jag tänkte i alla fall dra lite paralleller, som i och för sig inte är klockrena, men jag anser ändå att det är paralleller man kan dra.

Historiskt sett har vi låst in våra brottslingar (jmf mobbaren) i fängelser. Av flera orsaker; i preventivt syfte, för att skydda övriga medborgare från denna brottling och för att avskräcka oss andra för att göra samma sak. Tänk er följande istället: Vi låser in alla brottsoffer (jmf den mobbade) så de slipper bli utsatta för fler brott. Ett problem kan dock uppstå om det inne på anstalten för brottsoffer sker ett nytt brott begått av ett annat brottsoffer. Vart skickar vi då den dubbelt utsatte? Maximum security brottsoffer-finka (för att riktigt vara säker på att inte utsättas ytterligare)?

Helt plötsligt ter det sig ganska naturligt att inte flytta den mobbade, eller hur.

När vi ändå är inne på fängelser. Vi tror att vi är så jävla upplysta vad gäller varje människas lika värde. Varför bryr sig inte du och jag oss lika mycket om de brott som förekommer inne på anstalterna? Knarkbrott, misshandel, mobbning, mord eller mordförsök. Av naturliga skäl kan den listan göras väldigt lång. Vi bryr oss inte eftersom vi anser att de här som sitter inne förtjänar att själva bli utsatta för brott ---> de är mindre värda än oss "fina" på utsidan.

Eller tänk er följande: någon kidnappar ert barn och ger er två alternativ:
1. Vi dödar ditt barn
2. Vi dödar två andra barn (som du inte känner) i samma ålder

Så var det med människornas lika värde. Det är bara rent skitsnack. Skitsnack så länge man själv behöver ta ställning i praktiken. En floskel man kan slänga ur sig så man själv känner sig som en fin och rättskaffens medborgare. För javlar anamma om du råkar säga att alla människor INTE är lika mycket värda... då du... du får du smaka käppen.

3 Comments:

  • "Alla är jämnlika - bara det att vissa är mer jämnlika än andra."

    By Anonymous Anonym, at 10:28 em  

  • mitt barn är värt mer än någon annan. för mig. och den som hade förgripit sig på henne hade inte varit värd ett piss. för mig.

    By Anonymous Anonym, at 9:43 fm  

  • Helena - klart det är så, det är därför jag stör mig på att folk alltid skall tala om att de minsann anser att alla är lika värda, när det är precis tvärtom.

    By Blogger Akut Insikt, at 2:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home