Akut Insikt

onsdag, juni 07, 2006

Sjörövare

Det är inte helt lätt att ta ställning till om man skall vara för eller emot fildelning. En del ser ingen skillnad mellan att stjäla bilar och ladda ner musik från nätet. Andra tycker att musik och film är kultur och borde vara tillgängligt för alla, ungefär som att det varit gratis att besöka museer i Stockholm under året.

Oavsett vad vi tycker så ökar klasskillnaderna på i takt med att vi får bukt med dessa fildelare. Om vi utgår från att ett album kostar 200 kronor så innebär det att många unga och/eller mindre bemedlade helt kommer att sakna musikalisk identitet. De blir hänvisade till det som spelas på statliga eller ickestatliga radiokanaler, vilket innebär att vi får en likriktad och enögd musikmentalitet som med åren dragit mer och mer åt schlagerhållet.

Saken är också den att musikintresse föder musikintresse, både i det stora och det lilla. Gillar du musik och lyssnar på mycket musik fastnar du för "dina" artister och köper deras album. Gillar du och dina kompisar musik så diskuteras detta och intresset sprider sig och ett genuint musikintresse genererar fler sålda skivor.

Själv är jag ganska säker på att jag varken hade köpt fler eller färre skivor oavsett jag hade kunnat ladda ner musik eller inte. Skillnaden är dock att jag kunnat skapa mig en musikalist identitet, jag vet vad jag gillar för musik och vad jag inte gillar. Jag vet precis vilka artister jag är beredd att betala pengar för att lyssna på, något jag inte hade haft en aning om om jag varit begränsad till det som spelas på radion.

Sedan själva saken att slå till mot en sida som, så att säga, gör "reklam" för andra ställen där du kan komma åt olaglig musik (läs Pirate Bay) är ofantligt vrickat. Låt säga att jag lade upp en sida som tipsade om vart du kunde köpa stulna varor. En sådan sida borde ju vara namnam för polisen eftersom de då helt sonika med lätthet kunnat lokalisera bovarna.

En annan aspekt rörande jakten på de som lägger ut upphovsrättsskyddat är att vi aldrig kommer att kunna stoppa det utan att röra en av våra grundlagar, tryckfriheten. Utan förhandskontroll eller för den delen censur på Internet finns det inte en sportmössa att sätta stopp för de som väljer att lägga ut den här typen av material.

kan vi tänka oss en inskränkning av tryckfriheten för att komma åt fildelarna? Frågan är så retorisk att den ens inte behöver ställas.

3 Comments:

  • Jag tror att "industrin" lever i det förgångna medan alla andra går vidare i utvecklingen. Det blir en konflikt där "det gamla" föredrar att stanna kvar vid något de känner till iställer för att följa med den nya generationens krav som uppstår då tekniken utvecklas.

    Många av fildelarna är villiga att betala för sin film och musik, men via internet eftersom det är lättillgängligare där. Problemet är ju bara att dagens film/musikindustri vägrar att följa med i teknikens utveckling. De säger snarare nej till dagens ungdom (vilket är den största inkomstkällan) och det har sitt pris också. De inser inte att de går mot strömmen och förstör för sig själva, men skyller sedan på ungdomen som snarare borde fungera som en varningsklocka om att någonting är väldigt fel.

    Men det verkar ju som att "industrin" verkar vara redo för att anpassa sig. Man har ju hört om att en del försök är på gång för att "anpassa sig" till det hela.

    Du har rätt vad det gäller "likriktad och enögd musikmentalitet". De köre RIX FM på gymmet konstant, och detta är ju knappast den musiken dagens ungdom föredrar om man ska vara ärlig. Musiken på dessa kanaler håller ingen kvalié alls och man ska vara glad om man inte hör samma låt tre gånger på en timme. Det är fruktansvärt att höra på skräpet.

    Jag tycker faktiskt att P3 än idag har ett rätt bra blandat utbud. De kör faktiskt allt nytt inom de flesta olika musikgenrer och riktar inte bara in sig på "schlagerstuket" som tillexempel Rix FM gör.

    Nu lyssnar inte jag på specialiserade musikkanaler så jag vet inte hur det är på dessa kanaler. Jag lyssnar mest på amerikanska specialiserade kanaler via nätet istället, och dessa kanaler håller mycket bra kvalité tycker jag.

    By Blogger Kommissarie Akut, at 3:45 em  

  • Jawohl kommissarien, men kidsen lyssnar på RIX FM serru...

    Det är ju allmänt känt... tror jag...

    By Blogger Akut Insikt, at 3:59 em  

  • Jovisst, det är väl kanske en barnkanal, men då kan man ju börja undra hur urblåsta dagens ungjävlar är som låter sig lida sönder till den där musiken. Jag menar...det måste ju vara ett trauma för de stackars själarna, vilket vid vuxen ålder resulterar i seriemördarfasoner och allmänt våldsamt beteende.

    By Blogger Kommissarie Akut, at 5:47 em  

Skicka en kommentar

<< Home