Akut Insikt

måndag, maj 08, 2006

Igår var det ett program om savanter. Det är alltså såna där Rainman-typer som lider av mer eller midre autism samtidigt som de besitter fenomenala skills inom vissa områden.

Bland annat fick vi "träffa" killen som Rainman bygger på. Han kallas det mänskliga uppslagsverket. När han var fyra år läste han alla band i ett uppslagsverk varpå föräldrarna upptäkte att han kunde återge rubbet ordagrant. Sedan dess har han åkt till biblioteket och läst böcker. Varenda dag. Och han minns i princip alltihopa.

De testade honom genom att låta honom läsa åtta A-4-ark (det tog honom 53 sekunder att läsa igenom dessa) därefter kunde han återge 98,7% av texten inklusive sidnumrena.

De hade även en savant som var matematiskt geni. Han räknade ut komplicerade beräkningar i huvudet med oändligt antal decimaler (i programmet fick vi se när han gjorde en beräkning ner till 30:e decimalen).

En annan snubbe var "normal" från början men fick i tioårsåldern en baseboll i huvudet. Från det ögonblicket minns han allt han varit med om. Han kan således återge EXAKT vad han gjorde, åt, träffade, vilket väder det var, kort sagt vad som helst från 1979. Man bara sa ett datum och han kunde utan att blinka svara på exakt vad som helst han själv upplevt just den dagen.

Den här sista snubben får en att fundera över om inte alla har en latent förmåga att memorera saker långt förbi vad vi tror är möjligt. Eftersom han var normal från början men hux flux så minns han allt. Det borde alltså gå att vara något sånär normal samtidigt som man uttnyttjar hjärnans uppenbarligen fenomenala kapacitet.

Frågan är bara hur man bär sig åt...

4 Comments:

  • Coolt... he he... HÄMTA ETT BASEBOLLTRÄ!!! Jag behöver bättre minne!!!

    :-)

    By Anonymous Anonym, at 7:30 em  

  • Nej just det! BOLLEN var det!.. Så långt räckte mitt minne!! :-/

    Eh...

    By Anonymous Anonym, at 7:33 em  

  • Det funkar nog om man pangar på med träet också skall du se...

    By Blogger Akut Insikt, at 8:46 em  

  • Your website has a useful information for beginners like me.
    »

    By Anonymous Anonym, at 12:14 fm  

Skicka en kommentar

<< Home