Akut Insikt

fredag, mars 03, 2006

Alltså. Vår kropp är så fantastiskt otrolig att jag har svårt att fatta att vi skulle ha utvecklats från nån encellig organism eller bakterie eller vad det nu kan vara. Från början fanns i alla fall ingenting.

Ta bara en sån sak som hjärtat. En muskel utan motstycke, den bara pumpar på oförtrutet dag ut och dag in. Om vi säger att det i genomsnitt slår 100 slag i minuten och att vi lever i 80 år så kommer det att slå lite drygt 4,2 miljarder slag. Jag vet att såna stora summor är svåra att greppa, men för att illustrera hur mycket det är så kan sägas att om vi skulle stapla 4,2 miljarder vanliga pappersark på varandra skulle stapeln vara 42 mil hög. Alltså 420.000 meter. Med den illustartionen skulle man kunna säga att om du varje minut av ditt liv gick en millimeter framåt skulle du hinna 42 mil innan du dör. Fan... helt plötsligt känns livet ganska kort. Bara 42 mil. I runda slängar Stockholm-Sundsvall enkel resa.

Vi har till och med utrustats med naglar för att vi skall kunna skrapa trisslotter och peta oss mellan tänderna. Nu skrapar vi ändå trisslotter med ett mynt eller med en, för ändamålet specialanpassad (!), liten trisslotts-skrapare i plast. Tänderna petar vi med tandpetare. Använder vi naglarna till så mycket mer än att klia oss med egentligen?

Nej, fantastiskt är vad det är. För att klaga lite så tycker jag det verkar ineffektivt att det som vi i dagligt tal kallar för piss (urin alltså) innehåller så mycket vatten som det gör. Eftersom vatten är så viktigt för oss borde kroppen vara mer effektiv i reningsprocessen. Till exempel skulle slaggprodukterna som finns i piss kunna bakas ihop till en liten gul tablett som vi kunde kasta bort en gång i veckan och därmed spara allt vatten vi pissar ut.

Senare idag skall jag tala om för er vilka artister som går direkt till final i melodifestivalen i morgon samt vilka som går till andra chansen. Helt utan att ha lyssnat på dom. Det ni.