Akut Insikt

torsdag, december 08, 2005

Vidare gällande AF

Mitt resonemang kring följande fråga.

"jag tror att alla som jobbar på ams o liknande myndigheter föds upp o klonas i speciella läger för att bli inkompetenta, noll serviceminded o fullständigt handlingsförlamade. just sådana egenskaper som krävs för att hålla arbetslösheten i Sverige på en tillfredsställande hög jämn nivå.vad tror du?"

Vad jag tror? Akut insikt påstår sig veta hur det liger till. Så även i det här fallet. Naturligtvis är första delen av påståendet inte allvarligt menat. Man skulle kunna tro att de som jobbar på AMS har gått särskilda kurser för att kunna vara så värdelösa som de är. I själva verket är det bara vanliga människor som är allmänt odugliga som deporteras till AMS. På något sätt gö de minst skada där. Ingen nytta, ingen skada.

Till själva frågan. Det är precis tvärtom. Den sittande regeringen (dvs alla sittande regeringar) vill att arbetslösheten skall vara så låg som möjligt (inom vissa ramar, för låg arbetslöshet är inte heller bra, men dom teorierna orkar jag inte gå in på just nu) dels för att det är ett starkt återvalsargument och dels för att folk i arbete ger bättre statsfinanser. Det som är anmärkningsvärt är att, för att uppnå låg arbetslöshet, placeras folk i en massa korkade "åtgärder" vars enda syfte är att plocka bort de berörda ur statistiken. Ett lysande exempel på detta är det så kallade "friåret". Personer med fast anställning kan söka friår och någon arbetssökande får överta tjänsten under friåret. Man skulle ju kunna tänka sig att detta är ett nollsummespel där en är "arbetslös" och den andre "pryar" för den första, men det fina i kråksången är att INGEN av de inblandade är arbetslösa i statistiken. En tjänst - två personer. Mystisk matematik.

3 Comments:

  • ja jo. men det är ju tyvärr så, så fort politik är inblandat i nåt så blir det inget bra.
    AF/Ams/whatever har aldrig hjälpt mig. det är dagiskurser eller praktik som erbjuds för att man inte ska gå hemma o slå dank. fy fan för att vara arbetslös!
    "själv är bäste dräng" som det heter.

    By Blogger :sericea:, at 3:42 em  

  • Min morsa gick frivilligt från det arbete hon jobbat på i nästan 30 år. Det var helt enkelt sådana ändringar på arbetsplatsen som gjorde att stämningen bland arbetarna blev ourthärdig. Folk sparkade till höger och vänster, men inte morsan. Nej, hon hade vart lojal så henne ville de ha kvar. Hon sa därför upp sig självmant. Hon tycker det är skönt att vara arbetslös och hon fick lönen utbetald ett antal månader efter uppsägningen också. Sedan fick hon stämpla.

    Nu tycker hon att det är lite trist så hon hoppade på lite kurser som arbetsförmedlingen har. Bland annat en datorkurs. Den har nu spårat ur fullständigt till en sorts jävla lekskola där de gör studiebesök på bagerin, dagis och små resor till badhuset bland annat. Vad fan blev det av datorkursen undrar morsan?

    By Anonymous Anonym, at 1:12 fm  

  • Det kanske är en dator som leder kursen.

    By Blogger Akut Insikt, at 8:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home