Akut Insikt

onsdag, december 07, 2005

Vart kom vi ifrån?

Hur skall man förhålla sig till historien?

Du skall inta en väldigt skeptisk hållning gentemot historien. Just på grund av att det är en historia. En fabel. Ingen fabel förstås. Uppdiktad i varje fall. Påhittad. Vinklad. Saltad och pepprad. Manupulerad för att uppfylla syften. Ren lögn.

Anledningen till detta kan liknas med räntan. Kort löptid på räntan = låg ränta. Lång löptid = hög ränta. För er som undrat varför det är så kan Akut Insikt förklara att det beror på att det är mer riskabelt att låna ut pengar en längre tid jämfört med en kortare tid och därför skall lånegivaren ha mer betalt för besväret. Men hur kan det vara mer riskabelt att låna ut på lång tid? Man har ju längre tid på sig att betala. Japp, men du har också lägre tid på dig att hamna på obestånd. Längre tid att hamna i ekonomisk knipa. Längre tid på dig att sätta sprätt på de lånade pengarna.

Vår historia har till största del nedtecknats lååång tid efter det verkligen hänt. Lång tid, stor risk att "verkligheten" och det som ur någon slags objektiv synvinkel faktiskt har hänt har förvrängts, återberättats i åtskilliga led. Förskönats, manipulerats och fabulerats till, i vissa fall, oigenkännlighet.

Ni vet ju själva hur man lekte leken på dagis när man skulle viska en mening runt i en ring och den siste skulle säga vad den förste hade viskat till den andre. "mamma svettas ymnigt om natten" hade förvandlats till "hemma testas opium, med hatten på". Typ.

Exakt så skall vi betrakta vår historia. Våra fina historiaforskare skiter väl knäck om de skulle läsa det här. Men så här är det. Akut Insikt är enväldig härskare över alla ting.

Frågor någon?