Akut Insikt

fredag, december 02, 2005

Fredagsfyra med mera

1. Ska du gå på någon adventsgudstjänst?
2. Kommer det bli någon adventsfika?
3. Har du en adventsljusstake av stearin hemma?
4. Vilken advent ger dig mest julkänsla?

Svar:
  1. Nej. Den enda gudstjänsten jag går på är midnattsmässa på julafton. Bra tillfälle att träffa lite gamla kompisar.
  2. Ingen adventsfika. Fika i största allmänhet blir det väl.
  3. Nej.
  4. Ingen/alla

Man skulle kunna fråga sig varför jag överhuvudtaget svarar på de här frågorna då jag svarat "Nej" på samtliga frågor. Jag tyckte att det var en god inledning till en sak jag tänkte nämna.

I söndags var biskop KG Hammar på besök i SVT´s söndagsklubb, eller vad det heter. Han och så många andra, som anser sig ha gudstro, nämnde att människan hela tiden har ett val att göra, att göra rätt eller att göra fel.

Nu skall Akut Insikt berätta hur det ligger till. Tidigare nämnd inställning betyder att männsikor gör felaktiga val ibland. Det är fel. Vi gör alltid rätt val. Förvisso kan det visa sig i efterhand att det var fel val eller att det var fel val utifrån någon annans perspektiv. Men ingen väljer "fel" alternativ medvetet . Man väljer det alternativ som passar bäst utifrån den situation man befinner sig i och utifrån den information man för tillfället besitter. Visst kan man vara medveten om att det alternativ man väljer är "fel" men det är ändå rätt just då. Exempel: de flesta känner till att brottslig aktivitet är olaglig och att det är "fel" men utifrån den situation brottslingen befann sig i är det rätt. För att göra gänget till lags, för att tjäna pengar, för att hinna till jobbet osv. Just då övervägde motiven för de brottsliga handlingarna över. Ingen väljer medvetet ett sämre alternativ framför ett bra.

Jamen säger ni, såna som exempelvis skänker pengar till hitan och ditan, de väljer ju ett sämre alternativ (för de blir av med pengar). Akut insikt säger: Nej. De här skänker pengar för att motiven för att skänka pengar överväger motiven för att inte göra det. Motiven kan vara olika, medömkan, skuldkänslor osv. Men personen (just då) får mer plus av att göra just så.

Kom gärna med något förslag som förkastar detta så skall jag bemöta detta.

1 Comments:

  • Haha, skön blogg. Det känns bra att "Akut"-temat förökar sig. Snart blir vi pionjärer och en dag står vi som statyer i samhället.

    Bra skrivet!

    By Anonymous Anonym, at 5:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home