Akut Insikt

tisdag, december 13, 2005

Att vara eller inte vara...

Det är otroligt viktigt att "bli någon". I alla fall verkar det så. Hur blir man någon då?
  • Du kan bli framgångsrik inom idrott eller näringsliv
  • Du kan bli/vara rik
  • Du kan bli kändis

Det är väldigt viktigt. Problemet är bara att de allra flesta inte förmår uppnå någon av ovanstående kriterier. Inte ens nån usel dokusåpa vill ta sig an dom. Men vaffan, komigen, ta in mig, jag lovar att visa skäggbiffen minst vartannat program, jag måste bli kändis. Jag måste bli någon.

men det är inte de här dokusåpawannabe´sarna som är det stora problemet. I strävan mot dessa mål kan man gå olika vägar. Rik. Pengar. Pengar sabbar allt vad moral heter. Folk gör vad som helst för att komma över lite stash.

  • Vabba och jobba samtidigt - inga problem.
  • Sjukskriven och baka pizza samtidigt - inga problem.
  • Jobba svart - inga problem.
  • Fuska med deklarationen - inga problem.

Alla de här aktiviteterna anses som berättigat fusk under parollen "vi har ändå betalat så mycket skatt att vi har rätt till att sno tillbaka lite". Detta skapar så klart rubriker. Andra som inser att "alla andra" snor åt sig av den gemensamma välfärden börjar de också. Rädda vad som räddas kan innan hela landet kollapsar. Jag inbillar mig dessutom att många andra brott, såsom rån eller bedrägerier, motiveras på samma sätt.

Sen har vi all brottslighet som i allmänhetens gemensamma synsätt är moraliskt okej. Läs fildelning eller fortkörning. Att lagstifta så att folkets moraliska preferenser inte överensstämmer med lagarna urholkar det allmänna förtroendet för rikets lagar. Att dessa lagar dessutom skapar miljontals potentiella brottslingar tar de ingen hänsyn till. Jag säger inte att alla som en gång blivit brottslingar fortsätter på den brottsliga banan, men skulle Sveriges rättsväsende börja fälla folket för dessa brott i större skala kan jag garantera att det resulterar i mer brottslighet totalt sett. Utförda av de som anser sig svikna eller överkörda av rättssystemet.

Man kan som sagt även satsa på att bli kändis. Som regel kräver detta vissa talanger. Ett alternativ är att bli känd i vissa kretsar. Skaffa sig inflytande "respekt" och makt inom sitt område. Saknar man ordentliga talanger finns det en arbetsmarknad som är öppen dygnet runt, året runt och där det finns oändligt med arbetstillfällen. Kriminaliteten. Här kan du skapa dig ett namn utan egentliga talanger. Ibland kan det till och med vara en fördel att vara riktigt usel på det du gör eftersom det inte alltid är en nackdel att åka fast lite då och då. Fame ya know. Folk får veta vem det är som är skyldig, du blir en kändis. Det är ofta på grund av detta faktum polisen kan lösa många brott. Har du begått ett fräckt brott vill du berätta om det, du vill få cred för det. Stor idé att göra värsta grejen utan att någon får cred för det. Lite looservarning över det också.

Frågor någon?