Akut Insikt

tisdag, juli 18, 2006

Fjäril vingad syns på Haga.

Straffrättsexpert har siat om Hagamannens straff.

Om man räknar samman de brott Hagamannen begått så skulle han kunna få 24 år och dubbla livstidsdomar. Ändå är det, enligt straffrättsexperten Monica Burman, rimligt att han får 4-10 år. Varför kan man fråga sig. Tydligen kan man inte lägga samman brotten för då finns det risk för "dubbelbestraffning".

Akut Insikt reder ut begreppen lite. Okej. Ingen dubbelbestraffning alltså. Man skall alltså inte ha dubbla straff för dubbla brott. Nejdå, då skall man få rabatt. Om denne Hagaman istället lyckats åka dit emellan brotten, då, och först då, hade han kunnat få sitta av alla brott han begått. Det vill säga om han först begick ett mordförsök och en våldtäkt. Åker in, sitter av, ut igen och nytt mordförsök och vådtäkt, in igen, sitt av, och så vidare.

Ärligt talat förstår jag inte skillnaden. Kan det vara något i stil med mja, men vi kan inte döma honom för alltihopa nu eftersom ingen hade ju, mellan brotten begicks, talat om för honom att man inte fick göra så här. Det lämnar ju tyvärr utrymme för våra brottslingar att bara dynga på med nya brott så länge de inte åkt fast för sitt första brott. har du mördat en är det bara att fortsätta döda folk eftersom det inte får någon egentlig betydelse ändå.

Ska vi ha det så? Tydligen.