Akut Insikt

fredag, mars 17, 2006

E står för energi. Att energi har funnits har man sedan väldigt långt tillbaka i tiden vetat. I form av statisk elektricitet eller en vindpust. Faktum är att alla former av energi hör samman. Den energi som skapas när man avfyrar en gevärskula motsvarar exakt den energi som fanns i den odetonerade laddningen. Om vi tar ett annat exempel... om du exempelvis smäller igen en dörr så kommer exakt den energi du skapat i dina muskler hamna i dörren. En liten mängd värme skapas i dörrens gångjärn och rörelseenergin i dörren förflyttas vidare. Kanske trampar du ifrån lite när du skjuter ifrån, i sådant fall flyttar sig jorden en liten liten aning ur sin bana, för att sedan direkt studsa tillbaka igen med exakt samma energi som du just tryckt ner den med..

Det är alltså med energin som med massan, totalsumman av energin är alltid exakt densamma.

Som lite kuriosa kan nämnas att om man skjuter någon så han/hon flyger iväg som på filmerna skapas lika mycket energi bakåt, dvs mot dig, vilket gör att du flyger lika mycket bakåt av rekylen som den du skjuter på.

Einstein skulle senare komma på att mängden energi inte var konstant, inte heller massan, men det kommer vi till en annan dag.